Op de laatste avond van haar reis door Kreta at Pien in een taverna waar de geur van olijfolie, citroen en verse kruiden uit de keuken kwam. De kolokithokeftedes waren zó goed dat ze meteen vroeg om het recept. De vrouw uit de keuken glimlachte, schreef het op een briefje, en zei: “Voor thuis, omdat jullie het zo lekker vonden"
Ingrediënten
Voor de koekjes (6 stuks):
-
1 courgette
-
½ wortel, fijn geraspt
-
½ ui, fijngesnipperd
-
Handje peterselie, fijngehakt
-
75 g paneermeel
-
50 g bloem
-
1 ei
-
100 g graviera, geraspt (of feta, verkruimeld)
-
1 tl gedroogde oregano
-
Zout & peper
Voor de yoghurtsaus:
-
150 g Griekse yoghurt
-
Sap & rasp van ½ citroen
-
1 el dille, fijngehakt
-
Scheutje @topika.oliveoil extra vierge olijfolie
-
Zout & peper
Bereidingswijze
1. Courgette voorbereiden
Rasp de courgette grof en doe in een vergiet.
Meng met een flinke snuf zout en laat 1 uur staan.
Knijp daarna zoveel mogelijk vocht eruit met een schone theedoek of met de handen.
2. Yoghurtsaus maken
Meng in een kommetje:
-
Griekse yoghurt
-
Citroenrasp & -sap
-
Fijngehakte dille
-
Scheutje olijfolie
-
Zout & peper
Zet koel weg tot gebruik.
3. Deeg mengen
Meng in een grote kom:
-
Uitgelekte courgette
-
Geraspte wortel
-
Ui
-
Peterselie
-
Paneermeel
-
Bloem
-
Ei
-
Kaas
-
Oregano
-
Peper & zout
Roer goed door tot een stevig, samenhangend mengsel.
Tip: is het nog te nat? Voeg extra paneermeel toe.
4. Vorm & bak de koekjes
Vorm 6 platte koekjes van het mengsel.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de koekjes in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
Laat even uitlekken op keukenpapier.
5. Serveer & geniet
Serveer warm met de frisse yoghurtsaus ernaast. Perfect als borrelhapje, voorgerecht of lichte lunch.
Met een scheut @topika.oliveoil en een beetje Kreta op je bord... 💛

Hoe mooi en feestelijk ziet deze tonijn crudo eruit? Door het gebruik van de mooie pure TOPIKÁ Intense olijfolie krijgt...

Ingrediënten: Rundvlees tartaar Aardpeer Kappertjes Azijnparels Reypenaer kaas Maldonzout TOPIKÁ Intense olijfolie Limoenrasp Kruidenolie (optioneel, voor afwerking) Bereidingswijze: Snijd de...

Ingrediënten: Hele zalm Suiker Zout TOPIKÁ Intense olijfolie Citroenrasp Peper Bereidingswijze: Strooi suiker en zout over de zalm en laat...

Recept voor 2 borden hummus: 800 gram kikkererwten 4 eetlepels tahin Sap van 1,5 citroen 1 eetlepel komijnpoeder 1 teentje...

En als je de olijfolie op deze manier gebruikt, dan heb je de puurheid van het gerechtje, en de kwaliteit...

Een goede olijfolie is een van de belangrijkste ingrediënten als je de recepten van Pien maakt. Pien heeft ooit geleerd...
- Het kiezen van een selectie resulteert in een volledige paginavernieuwing.
- Opent in een nieuw venster.