Image of Kolokithokeftedes (Griekse courgettekoekjes)

Kolokithokeftedes (Griekse courgettekoekjes)

  • August 07, 2025

Op de laatste avond van haar reis door Kreta at Pien in een taverna waar de geur van olijfolie, citroen en verse kruiden uit de keuken kwam. De kolokithokeftedes waren zó goed dat ze meteen vroeg om het recept. De vrouw uit de keuken glimlachte, schreef het op een briefje, en zei: “Voor thuis, omdat jullie het zo lekker vonden"

Ingrediënten

 

Voor de koekjes (6 stuks):

  • 1 courgette

  • ½ wortel, fijn geraspt

  • ½ ui, fijngesnipperd

  • Handje peterselie, fijngehakt

  • 75 g paneermeel

  • 50 g bloem

  • 1 ei

  • 100 g graviera, geraspt (of feta, verkruimeld)

  • 1 tl gedroogde oregano

  • Zout & peper

  • TOPIKÁ extra vierge olijfolie

Voor de yoghurtsaus:

  • 150 g Griekse yoghurt

  • Sap & rasp van ½ citroen

  • 1 el dille, fijngehakt

  • Scheutje @topika.oliveoil extra vierge olijfolie

  • Zout & peper

 

Bereidingswijze

 

1. Courgette voorbereiden
Rasp de courgette grof en doe in een vergiet.
Meng met een flinke snuf zout en laat 1 uur staan.
Knijp daarna zoveel mogelijk vocht eruit met een schone theedoek of met de handen.

2. Yoghurtsaus maken
Meng in een kommetje:

  • Griekse yoghurt

  • Citroenrasp & -sap

  • Fijngehakte dille

  • Scheutje olijfolie

  • Zout & peper

Zet koel weg tot gebruik.

3. Deeg mengen
Meng in een grote kom:

  • Uitgelekte courgette

  • Geraspte wortel

  • Ui

  • Peterselie

  • Paneermeel

  • Bloem

  • Ei

  • Kaas

  • Oregano

  • Peper & zout

Roer goed door tot een stevig, samenhangend mengsel.
Tip: is het nog te nat? Voeg extra paneermeel toe.

4. Vorm & bak de koekjes
Vorm 6 platte koekjes van het mengsel.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de koekjes in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
Laat even uitlekken op keukenpapier.

5. Serveer & geniet
Serveer warm met de frisse yoghurtsaus ernaast. Perfect als borrelhapje, voorgerecht of lichte lunch.

Met een scheut @topika.oliveoil en een beetje Kreta op je bord... 💛