Image of Hummus dip

Hummus dip

  • September 16, 2024

Recept voor 2 borden hummus:

  • 800 gram kikkererwten
  • 4 eetlepels tahin
  • Sap van 1,5 citroen
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 komkommer
  • Circa 10 cherrytomaten
  • Circa 10 groene olijven
  • 1/4 rode ui
  • 1 theelepel sumak
  • 4 kleine tortilla’s
  • Paprikapoeder
  • Zout
  • TOPIKÁ Intense olijfolie
  • Scheutje koud water

Tortilla chips
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tortilla’s doormidden en vervolgens in driehoekjes. Meng wat olijfolie met een beetje paprikapoeder in een kommetje en smeer hiermee de tortilla’s in. Bestrooi ze daarna met wat zout en leg ze op een bakplaat. Bak de tortilla’s ongeveer 8-9 minuten in de oven.

Hummus
Was de kikkererwten goed en verwijder de velletjes van de kikkererwten. Dit zorgt voor een zijdezachte textuur. Doe de kikkererwten in een blender en voeg het sap van de citroen toe. Mix alles goed door en voeg vervolgens een scheutje koud water toe, net genoeg om de gewenste dikte te krijgen. Blijf mixen tot de hummus volledig glad is. Breng het geheel op smaak met komijnpoeder en zout en mix nogmaals om de kruiden goed te verdelen.

Opmaak
Snijd de komkommer in kleine blokjes, de cherrytomaten in kwarten, de olijven in stukjes en de rode ui fijn. Verdeel de hummus over twee borden en strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel. Sprenkel er wat extra vierge olijfolie overheen. Verspreid de komkommer, tomaat, olijven en rode ui gelijkmatig over de hummus en strooi er een beetje sumak overheen. Steek tot slot de zelfgemaakte tortilla chips in de hummus en serveer direct.