Een goede olijfolie is een van de belangrijkste ingrediënten als je de recepten van Pien maakt. Pien heeft ooit geleerd dat je olijfolie gewoon moet proeven vanaf een lepeltje: vind je ‘m lekker, dan ga je hem in al je gerechten ook lekker vinden. De olijfolie die Pien heel lekker vindt en graag gebruikt, is TOPIKÁ Intense, gemaakt van olijven uit de eigen familieboomgaarden op Kreta. Hij is zacht, smaakvol en niet bitter, en daarom mooi subtiel. Je kunt ‘m heerlijk puur verwerken in recepten, zoals Pien doet in deze (niet-traditionele) caponata.
Voor 4 personen:
- 2 aubergines, in blokjes
- 2 uien, in blokjes
- 70 g tomatenpuree
- 1 el suiker
- 2 el wittewijnazijn
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 blik tomaten, 400 g
- 50 g groene olijven, ontpit en gehalveerd
- 30 g kappertjes
- 25 g rozijnen, 10 min in water geweld
- 30 g pijnboompitten, geroosterd
- Handjevol basilicum
- 200-300 g stracciatella
- TOPIKÁ Intense
- Zout, peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Doe de gesneden aubergine in een vergiet en bestrooi rijkelijk met zout. Laat dit een half uur staan, zodat het vocht goed uit de aubergine komt. Spoel daarna af en dep heel goed droog.
3. Doe de blokjes in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en voeg wat peper toe. Rooster in de oven voor 30 minuten, waarbij je halverwege de aubergine even omschept.
4. Meng de tomatenpuree met de azijn en suiker.
5. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de uien en bleekselderij toe. Bak 5 minuten.
6. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit mooi verkleuren. Voeg daarna de tomaten uit blik toe. Laat dit geheel minstens 10 minuten stoven.
7. Voeg daarna de olijven, kappertjes, gewelde rozijnen en geroosterde pijnboompitten toe. Voeg als laatst de aubergine uit de oven toe en wat basilicum. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
8. Verdeel de caponata over de borden of over een schaal. Top af met stracciatella, peper en natuurlijk een heerlijke scheut olijfolie. Serveer met knapperig brood en geniet!!

Hoe mooi en feestelijk ziet deze tonijn crudo eruit? Door het gebruik van de mooie pure TOPIKÁ Intense olijfolie krijgt...

Ingrediënten: Rundvlees tartaar Aardpeer Kappertjes Azijnparels Reypenaer kaas Maldonzout TOPIKÁ Intense olijfolie Limoenrasp Kruidenolie (optioneel, voor afwerking) Bereidingswijze: Snijd de...

Ingrediënten: Hele zalm Suiker Zout TOPIKÁ Intense olijfolie Citroenrasp Peper Bereidingswijze: Strooi suiker en zout over de zalm en laat...

Recept voor 2 borden hummus: 800 gram kikkererwten 4 eetlepels tahin Sap van 1,5 citroen 1 eetlepel komijnpoeder 1 teentje...

En als je de olijfolie op deze manier gebruikt, dan heb je de puurheid van het gerechtje, en de kwaliteit...

Een goede olijfolie is een van de belangrijkste ingrediënten als je de recepten van Pien maakt. Pien heeft ooit geleerd...
- Het kiezen van een selectie resulteert in een volledige paginavernieuwing.
- Opent in een nieuw venster.