
Van Kreta naar Nederland
TOPIKÁ Olijfolie wordt gemaakt van Koroneiki olijven die groeien in de boomgaarden van familie en vrienden op Kreta. Deze boomgaarden bevinden zich op vruchtbare hellingen, doordrenkt met mineralen en aromatische kruiden zoals oregano en lavendel. Deze natuurlijke elementen geven de olijfolie van TOPIKÁ haar unieke smaak. Onze missie is om deze buitengewone, pure, extra vierge olijfolie op kleine schaal beschikbaar te maken voor echte liefhebbers van hoogwaardige olijfolie.

Olijfbomen worden met liefde verzorgd
De pittoreske dorpen Agios Myronas en Zaros op Kreta staan bekend om hun overvloed aan olijfboomgaarden. Familieleden en vrienden van TOPIKÁ bezitten hier meerdere hectaren grond met olijfbomen, die al vele generaties lang met liefde en toewijding worden gekoesterd. De olijfboom op de foto hiernaast is dan ook meer dan 200 jaar oud.

Oogsten van de olijven
De oogst van Koroneiki olijven voor olijfolie op Kreta vindt plaats van oktober tot december. Vroeger werden de olijven met de hand geplukt door zachtjes op de takken te slaan, maar nu worden vaak elektrisch aangedreven olijfharken gebruikt, waardoor het oogstproces tot zes keer sneller verloopt. Dit verkort niet alleen de tijd, maar minimaliseert ook oxidatie, wat de maximale smaak van de olijven behoudt.

Direct Verwerkt binnen 12 Uur
Na het oogsten worden de olijven binnen 12 uur naar de lokale perserij gebracht om oxidatie tegen te gaan, wat de kwaliteit en sensorische eigenschappen van olijfolie kan aantasten. In de lokale perserij worden de olijven gewassen, gemalen, gemalaxeerd (gekneed) en gecentrifugeerd om de olie te scheiden van water en pulp. De tijd tussen het oogsten en het persen is voor ons van groot belang, omdat dit bijdraagt aan het leveren van de beste smaak en kwaliteit.

Opslag van de Olijfolie
Na een maand rusten en filtreren is het tijd om de olijfolie te bottelen en te labelen. Dit proces vindt plaats in Zaros, gelegen ten zuiden van Agios Myronas, in het Ida-gebergte. Vervolgens worden de flessen vanuit Kreta via Athene naar Nederland vervoerd.

Bottelen en Labelen
Nadat de olijfolie een maand lang heeft gerust en is gefilterd, is het de hoogste tijd om de olie te bottelen en labelen. Dit wordt gedaan in Zaros, ten zuiden van Agios Myronas, in het Ida gebergte. Daarna worden de flessen vanuit Kreta, via Athene naar Nederland vervoerd.
Shop TOPIKÁ Olijfolie
-
Uitverkocht
TOPIKÁ Intense
Normale prijs €23,95 EURNormale prijsEenheidsprijs / perUitverkocht -
Uitverkocht
Handbeschilderde TOPIKÁ Fles
Normale prijs €54,95 EURNormale prijsEenheidsprijs / perUitverkocht