Limoen-olijfoliecake met Italiaans schuim. Anouk Goedegebuur laat je zien waarom Topiká Original, onze pure, subtiele en gezonde extra vierge olijfolie, een onmisbare toevoeging is voor jouw keuken en wat je er allemaal mee kunt maken! En ja, zelfs cake!
Cake
- 23Ø springvorm
- 360 g bloem
- 14 g bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 4 eieren (L)
- 350 g suiker
- 250 g Griekse yoghurt
- 180 g TOPIKÁ olijfolie
- Sap + zest van 2 limoenen
- 2 tl vanille-extract
Italiaans schuim
- 130 g eiwit
- 30 g poedersuiker
- 200 g kristalsuiker
- 50 g water
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet de vorm in.
- Neem een kom en zeef hierboven de bloem, bakpoeder en het zout. (Droge ingrediënten.)
- Mix in een andere, grote kom de eieren met de suiker schuimig en luchtig. Meng hier vervolgens de Griekse yoghurt, olijfolie, limoensap, 3/4 van de limoenzest en de vanille door. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe en mix het geheel tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 50 min gaar. (Dit kun je controleren door met een satéprikker in de cake te prikken.) Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen.
- Maak het schuim door het eiwit met de poedersuiker stijf te kloppen. Doe dit in een brandschone kom van een standmixer. Breng ondertussen de kristalsuiker met het water aan de kook in een steelpan. Roer niet (!) en wacht tot de suikersiroop de temperatuur van 121°C heeft bereikt. Schenk vervolgens de hete siroop - terwijl de mixer draait - in een straaltje bij de stijve eiwitten. Blijf op een lage stand kloppen, totdat de meringue is afgekoeld.
- Schep de meringue op de afgekoelde cake, vorm met een spatel pieken van het schuim en brand deze af met een brander. Werk de cake af met het resterende limoenzest en serveer.