Het Griekse zusje van de focaccia: ze luistert naar de naam Ladenia en je kunt haar herkennen aan haar luchtige voorkomen, onweerstaanbare geur en dito smaak. Vandaag laat ik zien hoe je zelf dit heer-lijk-e brood maakt. (En dat is makkelijker dan je denkt!).
Ingrediënten
- 500 gram bloem of volkorenmeel van harde tarwe
- 10 gram gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 330 gram lauwwarm water
- 40 gram + 3 tl TOPIKÁ olijfolie
- 3/4 tl zout
- 6 cocktailtomaten in dunne plakjes
- 2 rode uien, in plakjes
- peper en zout uit de molen
- 50 gram TOPIKÁ olijfolie
- 2 tl (Griekse) oregano
Zo maak je het
- Zeef de bloem of het meel boven een grote mengkom en roer hier de suiker en gist doorheen. Voeg vervolgens het lauwwarme water, 40 gram olijfolie en het zout toe aan de kom. Meng alles met je handen door elkaar en kneed tot je een bal kunt vormen. (Een plakkerige bal is ook prima.) Vet een andere kom licht in met wat olijfolie, voeg de deegbal toe en dek de kom af met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem een pizzavorm (bij voorkeur van blauwstaal) van 32 cm en schenk er wat olijfolie in. Leg het deeg op de vorm en verdeel het deeg met vingers over de hele vorm. Druk met je vingers in het deeg om kuiltjes te maken en verdeel er de tomaten, uien en olijfolie over. Breng op smaak met oregano, peper en zout en bak de ladenia in 45 minuten gaar.
- Ladenia kun je zowel warm als koud eten. Serveer het brood bijvoorbeeld bij soep, eet er een salade of neem het mee als lunch.