Olijfbomen worden met liefde verzorgd

De pittoreske dorpen Agios Myronas en Zaros op Kreta staan bekend om hun overvloed aan olijfboomgaarden. Familieleden en vrienden van TOPIKÁ bezitten hier meerdere hectaren grond met olijfbomen, die al vele generaties lang met liefde en toewijding worden gekoesterd. De olijfboom op de foto hiernaast is dan ook meer dan 200 jaar oud.

Oogsten van de olijven

De oogst van Koroneiki olijven voor olijfolie op Kreta vindt plaats van oktober tot december. Vroeger werden de olijven met de hand geplukt door zachtjes op de takken te slaan, maar nu worden vaak elektrisch aangedreven olijfharken gebruikt, waardoor het oogstproces tot zes keer sneller verloopt. Dit verkort niet alleen de tijd, maar minimaliseert ook oxidatie, wat de maximale smaak van de olijven behoudt.

Direct Verwerkt binnen 12 Uur

Na het oogsten worden de olijven binnen 12 uur naar de lokale perserij gebracht om oxidatie tegen te gaan, wat de kwaliteit en sensorische eigenschappen van olijfolie kan aantasten. In de lokale perserij worden de olijven gewassen, gemalen, gemalaxeerd (gekneed) en gecentrifugeerd om de olie te scheiden van water en pulp. De tijd tussen het oogsten en het persen is voor ons van groot belang, omdat dit bijdraagt aan het leveren van de beste smaak en kwaliteit.

Opslag van de Olijfolie

Na een maand rusten en filtreren is het tijd om de olijfolie te bottelen en te labelen. Dit proces vindt plaats in Zaros, gelegen ten zuiden van Agios Myronas, in het Ida-gebergte. Vervolgens worden de flessen vanuit Kreta via Athene naar Nederland vervoerd.

Bottelen en Labelen

Nadat de olijfolie een maand lang heeft gerust en is gefilterd, is het de hoogste tijd om de olie te bottelen en labelen. Dit wordt gedaan in Zaros, ten zuiden van Agios Myronas, in het Ida gebergte. Daarna worden de flessen vanuit Kreta, via Athene naar Nederland vervoerd.

Shop TOPIKÁ Olijfolie